Metal Maandag (maar dan op dinsdag): Ayreon

Welkom bij weer een nieuwe Metal Maandag Dinsdag. Ik had dit eigenlijk gisteren al willen posten, maar mijn Trouwe Alfa stopte er op het meest briljant denkbare moment mee: op de Brienenoordbrug, in de spits. Jawel, ik moest van de brug afgesleept worden (Bedankt meneer in de witte jeep. Bloemen komen uw kant op) en vervolgens heb ik 1,5 uur op de ANWB staan wachten. Ik zal nog even wachten met het afgeven op de service aangezien ik daar een sollicitatie heb lopen. Anyway, het was kudt. Maar wat ik gisteren dus eigenlijk wilde zeggen:

Ik heb dus een schijthekel aan bepaalde zaken, Trouwe Lezer. Dat was je waarschijnlijk wel opgevallen. Zoals daar zijn de handtasrovende bontkraagjes, kempinegerts die denken dat de trein hun persoonlijke muziekstudio is, plucheplakkende bewindslieden (van welke partij dan ook, maar voornamelijk PVDA), overheidsbemoeienis waar die totaal niet op zijn plaats is, traag OV, OV in het algemeen, idioot trage sollicitatieprocedures, de UWV site, klimaathoaxers en nog een paar andere zaken. Maar als ik aan één ding echt een grafhekel heb is het wel regen. Mocht het Global Warming verhaal kloppen (en dat betwijfel ik ten zeerste, Trouwe Lezer) dan ben ik de eerste om het met open armen te verwelkomen. Kom maar door met dat Egypte-klimaat. Zon, zon en nog eens zon. Vroeger, toen ik nog jong was, had ik het plan om president te worden. Dat was vooral ingegeven door kilometers en kilometers doorweekt naar school c.q. vriendinnetje die per sé 10 kilometer verderop moest gaan wonen, c.q. werk etc. te fietsen. Een grafhekel had ik er aan. ik had dus het plan om president te worden en dan Nederland te overdekken. Lekker weer: dak open. Rotweer: dak dicht. ’s Nachts laat je het lekker regenen en klaar is kees. Simple as hell en verdomde effectief. Iedereen blij. En toen kwam de Arena.

Ajax is dus de schuld van het feit dat ik geen €90.000,- eurootjes per jaar retoucheer met het verzinnen van briljante ideeën in de 2e kamer.

Gelukkig is er ook een keerzijde. Regen is de perfecte reden om lekker binnen te blijven, de open haard aan te slingeren en een goede whisky uit de kast te trekken. Bij voorkeur een 15 jaar oude Red Breast, of, als je per sé schots wil gaan een 21 jaar oude Glen Garioch. Glen Moray van 15 jaar oud mag ook. Protip: korenwijn. Anyway, trek de gordijnen half dicht en zak lekker onderuit  op de sofa. Het geeft niet als je in je kamerjas zit. Ontspan. Zet de cd-spelert aan (of plop je ipot -pun intended- in zijn dock for all I care) en geniet. Ayreon klinkt uit de speakers.

Ayreon, Trouwe Lezer, is Cultuur. Met een Hoofdletter. Het is prog metal. Dat betekent voor veel mensen dat ze het moeten leren waarderen. Net als een goede whisky. Maar geloof me: zodra je de klanken van een goede bas, een gierend Hammond orgel en en briljante vocalisten hoort ben je verkocht. Dit is progmetal op zijn best. Ayreon is één man, genaamd Arjen Anthony Lucassen. Een Genie. Een Virtuoos. Het is niet zomaar muziek, het is een verhaal wat hij vertelt. Al 6 dubbel cd’s lang vertelt Lucassen een verhaal doorspekt met science fiction en fantasy thema’s rond de ondergang van de mensheid. Hij heeft een paar terugkerende vaste thema’s zoals The Universal Migrator en The Dream Sequencer. Voor iedere rock/metalopera die hij schrijft weet hij de beste muzikanten ter wereld bij zijn projecten te betrekken: Anneke van Giersbergen, Mikael Åkerfeldt, James Labrie, Ed Warby, Simone Simons (mooi rood is niet lelijk). Prentieus? Misschien. Maar wel verdomd goede muziek. Ik ga er niet teveel van vertellen, je moet het eigenlijk zelf ervaren. Hieronder 2 nummers.

Als eerste ‘Day 2: Isolation’ van de cd ‘The Human Equation‘. Dit vertelt het verhaal van een man die betrokken is geweest bij een auto ongeluk en in coma ligt. Hij zit op gesloten in zijn eigen geest en ontmoet daar 6 delen van zijn persoonlijkheid, die hem proberen weer uit zijn coma te halen. Dat hammond orgel achter die gitaren: Epic. Geen clip, alleen muziek. En zo hoort het.

Het tweede nummer wat je gehoord moet hebben is ‘Liquid Eterity’ van het album ‘01011001‘. Dit album onthult sommige van de achtergronden van gebeurtenissen die zich afspelen op andere albums. ‘Liquid Eternity’ is een van de zwaarste en in mijn optiek beste nummers van het album, al was het alleen maar vanwege het egyptisch aandoende viooldeuntje in het midden van het nummer. Briljant.

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 23 februari 2010, in Metal Maandag en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: