De jeugd heeft de toekomst

Even wat lokaal nieuws, Trouwe Lezer. Zomaar een berichtje op RTLnieuws.nl. Om het leven voor je gemakkelijk te maken trekken we het hele berichtje integraal naar binnen. Scheelt toch weer een klik en we kunnen er meteen mooi commentaar bij leveren. Nou, kom’tie dan:

Een school in Leeuwarden is duizenden euro’s lichter door eigen leerlingen. Tien scholieren zijn opgepakt, omdat ze het afgelopen half jaar geld zouden hebben gestolen.’

Tot zover niets geks, niet, Trouwe Lezer? Mooi dat ze opgepakt zijn, het gebeurt vaak genoeg dat die wannabe Kempi’s (Thug 4 Life, je weet) ongestraft hun gang kunnen gaan. We lezen verder:

‘De directeur van het CSG Comenius wil niet kwijt waar het geld vandaan kwam. Zeven jongeren zitten in voorarrest. Ze zijn tussen de 13 en 16 jaar en er zitten ook eindexamenleerlingen bij.’

Nou, das een mooie manier om je eindexamen te verkloten he. Maarja, 16 jaar en eindexamen… Dat moet VMBO zijn. Ik wil niet generaliseren, maar wel het type volk waarvan je het verwacht; laten we eerlijk zijn. En er zitten zeven man in voorarrest. Drie te weinig als je het mij vraagt, maar vooruit. We gaan weer verder:

‘De school zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat die jongeren niet de dupe worden van hun eigen gedrag. Of leerlingen worden geschorst, gaat de directeur van geval tot geval bekijken.

Huh? Pardon?? WTF?? Heb ik soms een aanval van PVDA-doodknuffelkoorts? Is het de lunch die verkeerd gevallen is waardoor ik aan waanbeelden lijd? Nee hoor, het staat er echt: ‘De school gaat er alles aan doen om er voor te zorgen dat de jongeren niet de dupe worden van hun eigen gedrag’. Well, shit. Dat zou me wat zijn, dat je verantwoordelijk gehouden wordt voor je eigen gedrag zeg, stel je voor!  Dat het gevolgen heeft voor je toekomst als 2e assistent machinebankwerker. Dat toekomstige werkgevers weten dat ze een crimineel in dienst nemen. Het gaat hier dus niet om een  paar miezerige tientjes uit de schoolkantine he. Dat zou in mijn tijd op de middelbare school (en dat is nog maar 10 jaar geleden, Trouwe Lezer. We hebben het hier niet over de jaren 50) toch al regelrecht tot een schorsing van minstens 3 weken hebben geleid, schoolplein schrobben tot het einde van het jaar en een paar flinke ketsen van mijn ouders. We hebben het dus over DUIZENDEN euro’s. Maar nee, waarom zouden we deze jongens ook straffen. En van school sturen? Welnee, misschien schorsen we ze niet eens. Dat zou toch wat zijn. Potverdikke. We zouden ze eens verantwoordelijkheid leren, nee hoor.

Wat is dit voor idioterie? Opsluiten dat tuig, en van geval tot geval bekijken of ze niet een beetje heropgevoed moeten worden. Op je 13e duizenden euro’s uit de schoolkas en dan? Op je 16e een bejaarde neerslaan en dan op je 20e ben je drugshandelaar? En nou niet roepen dat ik chargeer he. Dit soort tuig moet je direct aanpakken. Want wat geeft dit nou voor voorbeeld af? De enige les die hieruit kan worden getrokken is toch dat het niemand wat uitmaakt en je als 13-jarige Gangster In De Dop gewoon je gang kan gaan? Lubbers was zo gek nog niet met zijn kampementen.

Bottom line: dit land gaat naar de kloten en één van de mensen die daar vrolijk aan meewerkt is directeur K. Reitsma van scholengemeenschap  C.S.G. Comenius in Leeuwarden.

K. Reitsma, BEDANKT. Eikel.

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 20 april 2010, in Overpijnzingen en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: