Donderdag Doemdenkdag: 2011, het jaar van de bankrun

Cappuccino Financieel! Er wordt ons nog steeds een rad voor ogen gedraaid, Trouwe Lezer. Was het vorige week het afwaarderen van de schuld van Griekenland die ons stilletjes door de strot werd geduwd, nu is er iets heel anders gaande. Nu alle media gericht is op de opstanden en revoluties in het Midden Oosten is er een stiekem exodus van financiële topmannen aan de gang en worden er dingen besproken die niet geschikt zijn voor het ‘gewone volk’. Laatste in het rijtje is Axel Weber. De scheidend topman van de Bundesbank is niet beschikbaar als opvolger van Jean Claude Trichet, de hoogste topman van de ECB. Opvallend, want Weber werd gezien als een van de grootste kanshebbers. Het is echter een volkomen logische beslissing. Als topman van de Bundesbank heeft Weber zich aan aantal maal uitgesproken tegen de EU- en ECB-politiek van schulden opkopen en daar heeft hij geen vrienden meegemaakt. Zijn mening kan niet op een meerderheid in de Board van de ECB rekenen. Hij vindt dat het simpelweg niet de verantwoordelijkheid van de ECB is om de zekering van slecht financieel management van banken en regeringen te zijn. ‘Laat maar klappen’, zegt hij.

Maar dat gebeurt dus niet. Aan het einde van januari 2011 liet de inmiddels afgezette Egyptische president Mubarak bij het uitbreken van de protesten onmiddellijk de beurs en de banken sluiten. De ECB volgde deze ontwikkeling nauwgezet en hielp de toen nog in functie zijnde president aan vers bijgedrukt geld, zodat er na de heropening van de banken geen massale paniek zou uitbreken.De ECB-bankiers wilden namelijk ten koste van alles voorkomen dat een eventuele massale paniek onder de Egyptenaren zich verder zou verspreiden door Noord Afrika en naar Europa.

Het lijkt er echter op dat zo’n bankrun niet meer te voorkomen is. Slechts enkele dagen eerder had Lorenzo Bini Smaghi, een hoog directielid van de ECB, in een interview voor het eerst openlijk gesproken over het gevaar van een bankrun in Europa.  Smaghi verklaarde dat zodra in een land zoals bijvoorbeeld Ierland het staatsbankroet dreigt, de rekeninghouders het vertrouwen verliezen in hun banken en er vervolgens een bankrun kan ontstaan. Inmiddels laat ook de Amerikaanse Council on Foreign Relations weten dat er met het oog op de situatie in Ierland en Spanje de komende maanden een bankrun verwacht kan worden.

Op 3 januari 2011 brachten CNN en het zakenmagazine Fortune gezamenlijk het nieuws ‘2011: Jaar van de Bankrun? – Zal een bankrun Europa op zijn knieën brengen?‘ Volgens dit bericht zal de toenemende angst onder Europese rekeninghouders er toe leiden dat steeds meer mensen hun geld van de bank zullen halen. Het zou slechts nog een kwestie van tijd zijn voordat de gewone man zijn vertrouwen in de banken zal verliezen. Nu heeft dus ook ECB-directielid Lorenzo Bini Smaghi zich bij deze visie aangesloten.

Uit Ierland  komen net als uit Griekenland de afgelopen weken verontrustende berichten. Het bankensysteem in beide landen staat onder steeds grotere druk omdat er massale hoeveelheden geld worden opgenomen. Daarnaast betaalt iedere Ier nu verplicht 150 euro extra aan belasting. Voorbeeld: de Ierse spaarders hebben in de laatste 3 maanden 23,7% van hun vaststaande rekeningen gehaald en in andere landen ondergebracht. De Ierse centrale bank moet maandelijks vele miljarden van de ECB lenen om überhaupt nog te kunnen functioneren. Niet voor niets werd de status van Ierland door het kredietbeoordelingsbureau Moody’s afgewaardeerd naar ‘junk’ (rotzooi). Tel daar bij op dat Ierland spontaan zijn eigen euro’s is gaan drukken (hoor je ook niet bij de NOS) en je hebt een soepzooitje.
 

Landen zoals Griekenland, Spanje en Portugal staan er even beroerd voor. De scheidende president van de Bundesbank Axel Weber hoeft niet over profetische gaven te beschikken om te zien hoe lang het huidige systeem nog intact zal blijven vóórdat het instort. Zodra dat gebeurt -volgens de mensen die het kunnen weten dus al in 2011- zit hij in ieder geval niet aan het hoofd om er de verantwoordelijkheid voor te hoeven nemen.Maar dat hoor je niet in de gewone media totdat het te laat is.

Mijn advies: wees de bankrun voor. Bij een echte bankrun zal 1 op de 20 maar bij zijn geld kunnen.

(bron: kopp, xandernieuws, Wall Street Journal)

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 17 februari 2011, in Economie en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: