MetalMaandag: Nevermore – The Obsidian Conspiracy

U weet waar Abraham de mosterd haalt, Trouwe Lezer. U weet wat dope shit is. U weet het oude van het nieuwe model Prius te onderscheiden (ok, slechte vergelijking, want allebij kudt, maar het gaat om het mechanisme: de betere pikt u er zo uit). U kijkt naar De Belg in plaats van Herbert Dijkstra. GijpTV komt 2 keer per week op de beeldbuis. U luistert BNR in plaats van NOS 1. Internet Explorer doet u trillen van ongemak en uw telefoon draait op Android, Symbian of wat dan ook – als het maar geen EiFoon is. Kortom: u heeft stijl, smaak en klasse. U weet het goede spul te waarderen. Daarom en speciaal voor u, Trouwe Lezer, is de MetalMaandag vernieuwd. Vanaf vandaag staat de MetalMaandag in het teken van Goede Metal. Raymond Westland van Home Nucleonics voorziet ons regelmatig van commentaar op het betere progressieve, onverwachte gitaargeweld. Dat is dus geen GroenLinks-Rock of D66-trashthrash, maar metalen met een twist. Het iets geraffineerdere werk. Zeg maar de Ryo Miyaichi’s van de metal.

Anywaytjes: genoeg geluld nu. Het is tijd voor muziek. First up: de Amerikaanse thrashmetal van Nevermore. Raymond, take it away!

Nevermore – The Obsidian Conspiracy
Als band heb je net een van de beste platen van je carrière afgeleverd en je moet langzamerhand gaan denken aan de opvolger. Welke kant ga je op? Blijf je in het spoor van de voorganger of zie je het juist als een mooie gelegenheid om eens wat nieuws te proberen? Dat was het dilemma waar de heren van Nevermore voor stonden toen ze aan de opvolger van “This Godless Endeavor” gingen werken. Het resultaat van hun noeste arbeid kwam in de vorm van “The Obsidian Conspiracy”, de meest recente toevoeging aan hun omvangrijke discografie.

Door de bank genomen is het overgrote deel van de nummers op “The Obsidian Conspiracy” vooral compact te noemen. Lange progressief getinte stukken en uitgebreide gitaarsolo’s die bijvoorbeeld “The Politics Of Ecstasy” en “This Godless Endeavor” domineren, zijn op deze plaat nagenoeg verdwenen. De nieuwe aanpak heeft zo zijn voor – en nadelen. “The Termination Proclamation”, “The Poison Throne” en “Emptiness Unobstructed” zijn prima voorbeelden van goed uitgewerkte en krachtige nummers die zo op “Dead Heart In A Dead World” hadden kunnen staan. “And The Maiden Spoke” en “The Blue Marble And The New Soul” zijn twee meeslepende nummers, zoals alleen Nevermore ze maken kan.

Tegelijkertijd geeft de nieuwe aanpak de meeste nummers van vorm van anonimiteit waar ik minder van gecharmeerd van ben. Absolute uitsmijters in de vorm van “Born”, “Inside Four Walls” of “I, Voyager” ontbreken op The Obsidian Conspiracy. Dat is jammer, erg jammer. Ook drukt zanger Warrel Dane minder zijn stempel op de nummers. An sich levert hij een prima zangprestatie af, maar hij is van het kaliber zangers waarvan je net toch iets meer mag verwachten. Sinds hij van de drank af is, is zijn leven in een rustiger vaarwater terecht gekomen en dat hoor je.

Geluidstechnich zit het traditioneel allemaal wel snor bij Nevermore. Peter Wichers (Soilwork) tekende voor de productie en de mix is gedaan door Andy Sneap (Testament, Arch Enemy). In tegenstelling tot het verleden klinkt The Obsdian Conspiracy iets minder gekunsteld, waardoor het allemaal net even wat frisser en energieker klinkt.

Deze plaat zal niet in de boeken ingaan als het beste dat Nevermore ooit gemaakt heeft. Daarvoor ontbreken simpelweg de echte krakers. Wel is het materiaal buitengewoon doorwrochten en solide en staan er geen zwakker broeders op het album. The Obsidian Conspiracy is gewoon een prima Nevermore plaat. Niets meer, niets minder.

Raymond Westland – Home Nucleonics

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 7 maart 2011, in Metal Maandag en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Hey, gaaf stuk, dit is iets voor op Maxazine!
    Mail die gasten eens zou ik zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: