Quote van de dag

‘Het is heel simpel: Saoedi-Arabië is een rabiate dictatuur. De koning is een fossiel, omringd door tweeduizend prinsen die op een enorm repressieve manier regeren. Dat is altijd zo geweest en het wordt niet beter. Je hebt daar de meest gruwelijke mensenrechtenschendingen. Vrouwen hebben niets te vertellen en mogen niet deelnemen aan het openbare leven. In Riyad is een openbaar plein waar met grote regelmaat mensen met het zwaard worden onthoofd. Dat plein heeft de bijnaam ‘chop-chop square’. Dan gaat het voornamelijk over overtredingen van de sharia. Dat alles heeft de afgelopen jaren al geleid tot opstanden en opstandjes.

Wat er nu aan de hand is, is dat een sjiitische minderheid in opstand komt en toevallig zitten zij in het gebied waar de meeste oliebronnen zitten. De koning heeft de afgelopen dagen tienduizenden militaren op de been gebracht en alle demonstraties verboden (..) Wat me verbaast is het gebrek aan aandacht. Iedereen heeft het over Gadaffi en Libië en Mubarak en noem maar op, maar dit land is er minstens zo erg aan toe en daar staat het te gebeuren. We hebben er alleen veel en veel te weinig aandacht voor.’

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vanmorgen op BNR over de dreigende revolutie in Saoedi-Arabië. Doet uw portemonnee nu al pijn als u de tank vol gooit? Wacht dan maar tot de shit die komen gaat als in arabierenland de pleuris uitbreekt. Saoedi-Arabië is namelijk de grootste olieproducent ter wereld. Dat spul uit Libië mag er nog niet in de schaduw van staan. En dan hebben we het nog niet eens over de oorlogshisters in Iran, die zullen opkomen voor hun sjiitische geloofsgenoten als die onderdrukt worden. Kortom, het midden oosten is een kruitvat van nitroglycerine gelardeerd met wat nukes, RPG’s, migs en een zeer kort lontje.

De oppositie in S-A heeft voor 11 maart een ‘dag van woede’ gepland staan. Denk massale protesten, lekker bidden met zijn allen en dan stenen gooien. Alleen houden politie en leger in oil-zountry daar niet zo van. Als je pech heb kijk je in Riyad zo tegen een paar honderd doden aan op vrijdagmiddag en dan zijn de poppen pas echt aan het dansen. Tijd voor een noodpakketje en een voorraadje benzine in je kruipkelder, zou ik zo zeggen.

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 7 maart 2011, in Midden Oosten en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: