MetalMaandag: The Human Abstract – Digital Veil

Beste lezer, ik ben een groot liefhebber van onnavolgbare gitaarloopjes, jazz geïnspireerde maatverspringingen en ander technisch en progressief geïnspireerde gegoochel. Liefhebber is wat zwak uitgedrukt, het is een gewoon een verslaving. Mijn nieuwste muzikale dope komt uit de Verenigde Staten en staat beter bekend onder de naam The Human Abstract. Onlangs hebben de heren een nieuw album uitgebracht, genaamd Digital Veil. Eigenlijk een zeer treffende naam in deze tijden van internet en semi-illegaal downloaden…

De pret begint al met Elegiac en Complex Terms. De klassiek geïnspireerde loopjes van gitarist  A.J Minnet kleuren beide nummers mooi, terwijl de rest van de band zich uitleeft op allerlei technische grapjes. Faust en Holografic Sight zijn ook al zulke pareltjes. Hoogstaand spel gaat hand in hand met het betere songsmeden. Deze kunst deelt The Human Abstract met collega bands, zoals Byzantine, Periphery, Tesseract en ons eigen Textures.

Op Antebellum, Horizon To Zenith en Patterns gaat de band meer op de progressieve toer. Het accent verschuift van het betere hakwerk naar verfijndere structuren. Antebellum is qua opbouw is het meest avontuurlijke nummer op Digital Veil en door het gebruik van akoestische gitaren doet het lichtjes aan Opeth met een metalcore format denken. Het refrein van Horizon To Zenith doet trouwens wel erg aan Matt Bellemy en zijn kornuiten in Muse denken. Misschien niet al te origineel, maar het werkt wel. Een klassiek geval van beter goed gejat dan slecht verzonnen. Verder is Digital Veil met 38 minuten wat aan de korte kant, maar dat mag de pret niet drukken.

Geluidstechnisch is Digital Veil een streling voor het oor. De productie past prima bij dit soort muziek. Het geeft de muziek nog even een extra “bite”. Conclusie: liefhebbers van het betere technische metalen geweld hebben er weer een leuke band bij. Digital Veil houdt me voorlopig wel even van de straat. Geweldig album!

Raymond WestlandHome Nucleonics

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 21 maart 2011, in Metal Maandag en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: