MetalMaandag: C-187

Metaalmoeheid, dat kan soms de grootste liefhebber van de betere metalen overkomen. Dit overkwam ook Patrick Maméli toen hij met de pest in zijn de stekker uit het legendarische Pestilence trok. Interne problemen, maar ook wagenladingen vol met onbegrip en kritiek op het Spheres (1996) album waren de laatste druppels die de spreekwoordelijke emmer deden overlopen. Na jaren van afwezigheid meldde hij zich in 2007 terug aan het metalfront met C-187, een project dat beïnvloed was door metal, jazz, grunge en rap…

Zoals destijds met Spheres kon C-187 ook niet op veel genade rekenen bij het conservatieve metalpubliek. In mijn ogen volkomen onterecht, want Collision heeft ontzettend veel te bieden. Zo is de bezetting van C-187 om je vingers bij af te likken. Naast Patrick Maméli op gitaar, bestaat de rest van de formatie uit Sean Reinert (Cynic, ex-Death) op drums, Tony Choy (ex-Atheist) op bass en Tony Jelencovich (ex-Transport League) op zang.

Ook het materiaal op Collision is ijzersterk. De rapinvloeden zijn (gelukkig) beperkt gebleven tot de teksten, maar voor de rest is het vooral een straffe combinatie met jazz, hardcore en de betere metal dat de klok slaat op dit album. Nummers zoals Roadblock (D.O.A), Drugged And Mugged, Stalker, Murda en Sidewalk Chalk staan stijf van de agressie, maar ze zitten bovenal vooral erg goed in elkaar. Ook de Alan Holdsworth-achtige soleerwerk van Maméli is om je vingers bij af te likken. Het samenspel van Sean Reinert en Tony Choy verraden de fusion en jazz achtergrond van de beide heren. Het totaal geflipte zangwerk van Tony Jelencovich maakt dit metalen feestje dat Collision heet compleet.

Voor het massieve geluid van Collision tekende de Deense producer Jacob Hansen (The Arcane Order, Raunchy). Het zorgt ervoor dat dit album de impact van een voorhamer heeft.

Patrick Maméli heeft ondertussen Pestilence weer uit mottenballen getrokken, maar ik hoop echt dat C-187 de waardering krijgt die het verdiend. Aan de kracht en kwaliteit van Collision ligt het echt niet…

Raymond Westland – Home Nucleonics

Advertenties

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 28 maart 2011, in Metal Maandag en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: