BREKEND: EU voert per direct forse verhoging toegestane radioactiviteit voedsel uit Japan in

Dus u dacht de EU het beste met ons als burger voor had, Trouwe Lezer? Think again. Het gaat maar om één ding en één ding alleen: geld. Of u, als trouwe belastingebetalende burger over 20 jaar doodkankert kan ze werkelijk waar geen zak schelen daar in Brussel, zolang het geld maar binnenstroomt. De EU heeft namelijk per direct en zonder daar ruchtbaarheid aan te geven de toegestane waarden van radioactiviteit voor voedsel geïmporteerd uit Japan fors verhoogd (Duitse site, hierrr de google translate versie). Politici spreken er schande van dat beheerder Tepco aan alle kanten liegt over de stralingsniveaus en de ernst van de meltdown bij kerncentrale Fukushima  bagatelliseert, maar overal wordt gezwegen over deze slinkse verhoging. Tot nu toe was een radioactiviteit van maximaal 600 becquerel (caesium 134 en caesium 137) per kilo toegestaan, maar sinds afgelopen weekend is dat voor bijvoorbeeld visolie of kruiden plotseling 12.500 becquerel per kilo, meer dan 20 x zo hoog. De verhoging is vastgelegd in noodverordening 297/2011 (Duits PDF alert!) en werd op 27 maart van kracht.

De burger wordt gerustgesteld met termen als ‘versterkte controle maatregelen’ en ‘speciale beschermingsstandaarden’ en vooral ‘geen gevaar voor de volksgezondheid’ maar uitleg waarom een 20x hogere waarde ineens wel veilig is voor de normale consument komt er niet. Nu is de import van Japans voedsel in europa ook weer niet dermate groot dat we meteen licht gaan geven, maar het is wel een teken aan de wand natuurlijk. Nu is het visolie, maar morgen zijn het smartphones of auto-onderdelen uit Japan, of uit andere landen. Leuk, lekker rondcruisen in je radioactieve cabrio met je radioactieve HTC.

En denk maar niet dat al die straling alleen in Japan blijft. Er komt namelijk steeds meer radioactief jodium in het zeewater. Maar gelukkig is dat volgens de Japanse autoriteiten geen enkel gevaar voor de volksgezondheid, want in zee woont toch niemand en er word niet meer gevist. Joh. Zou die vis ook niet gewoon gezellig ergens anders heen kunnen zwemmen of hebben ze hekken in zee geplaatst? Dat jodium drijft ook nergens heen? Natuurlijk niet, slaap maar lekker verder.

Gelukkig hebben wij hier in Europa de EU die stilzwijgend over uw gezondheid waakt. Als u ook maar 1 woord over deze verhoging in het NOS 8 uur journaal hoort vreet ik mijn hoed op.

Update: Met dank aan koffiedrinker Seven een link naar de Nederlandse versie van de PDF. Leest net wat makkelijker.

Update 2: Er is wat twijfel aan de juistheid van het artikel. Dat hoeft niet. Hoewel de waarden niet expliciet in het artikel genoemd worden, verwijst de EU-verordening naar het activeren van bepaalde verordeningen van Euratom die na de kernramp in Tsjernobyl zijn opgesteld om aan de vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Deze verordeningen maken het mogelijk om tijdelijk hogere waarden te accepteren. Zie ook dit artikel. Het verbaast mij vooral dat de EU dit zomaar en stilletjes kan doen. Je zult niet direct doodgaan aan sushi, maar gezond is anders…

Update 3: En maar roepen dat ik onzin lul hè. Maar wat in 0031 lekker doodgezwegen wordt, is in Duitsland en Oostenrijk dus Groot Nieuws. Snapt u het nog, trouwe Lezer? Ik niet. Maar mochten dalijk uw tanden uitvallen, of uw schildklier begint te hikken, dan weet u van wie u het in ieder geval niét gehoord heeft. Met dank aan twitteraar WomenWants voor de tip.

Update 4: Jawel. Willen al die mensen die riepen dat ik uit mijn nek lulde zich even melden voor een publiekelijke spanking? Als Cappuccino het zegt, dan is het zo. Kijk maar op Nu.nl

Over cappuccino

Schrijver, koffiedrinker, realist, vader van een tweeling, gadgeteer, Alfa Romeo Bestuurder, Metalhead, Getronics

Geplaatst op 30 maart 2011, in Complotten, Fringe en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. NL versiehttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:080:0005:0008:NL:PDF

 2. Maar ik ken nergens in de pdf lezen waar die 12 500 becquerel per kilogram, 20 x zo veel word toegestaan.

  • Het voorbeeld is gegeven door 2 Duitse consumentenorganisaties. De verordening van de EU maakt het activeren mogelijk van een aantal oudere verordeningen zoals Verordening (Euratom) nr. 770/90 mogelijk waar deze waarden in genoemd staan. Zo staat het in het persbericht van deze organisaties.

   Daarbij is het sowiso al standaard regelgeving dat bij een calamiteit tijdelijk 10x hogere waarden worden toegestaan in niet dieet-essentiele voedingsmiddelen, zoals ze genoemd worden. Zie: http://www.ourfood.com/Radioactivity_Food.html

 3. @cappucino: Ik zag het inderdaad, moest wel eerst de andere verordeningen zoeken en lezen, hier staat het min of meer:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31990R0770:NL:HTML
  Maar kan nog niet vinden wat het maximum is bij normale omstandigheden.

 4. Als je niet weet waarover je praat, hoef je ook geen sensatie te verspreiden. Iedereen is plots een wetenschapper…

  • Geen sensatie. Feit. Lezen.

   • De interpretatie is puur sensatie. 12.500 becquerel is nog altijd niets: u impliceert dat 12.500 atomen verval per kilo materie een gigantische hoeveelheid is, wat simpelweg niet zo is. Sensatie. De concentratie radioactief jodium is ook zo klein (logisch toch, het is dan ook in het zeewater) dat de effecten daar ook onmerkbaar van zijn. Als u daar geen woord van hoort op het journaal: goed, zo hoort het ook. De kans is echter reëler dat dit opgeblazen wordt in termen die zo dreigend klinken dat mensen zonder verstand van zaken denken dat ze plots fysiek onmogelijke kwaaltjes gaan oplopen (hoe de fuck zou een schildklier hikken?), een beetje zoals hier momenteel gebeurt dus. Het is immers veel interessanter om een wereldramp die ons niet raakt te gebruiken om gewichtsloze angsten die op inhoudsloos gezwets gebaseerd zijn de wereld in te sturen. De wereld heeft niet plots acute kanker gekregen door Tsjernobyl, en dat zal al helemaal niet gebeuren door een beter geïsoleerd, verder gelegen kerncentrale waar de omgevingsfactoren minder schadelijk zijn. Sensatie, dus.

   • Aha, een connaisseur. Leuk. Gaan we dan.

    – Een schildklier kan niet hikken nee. Dat is beeldspraak. Dat is mijn stijl. Ga anders maar naar Joop.nl als je oud wil worden tijdens het lezen.

    -Die lagere waarden zijn er niet voor niets. Als het supergezond zou het wel standaard 1250bq zijn, niet? En inderdaad, je gaat er niet dood aan 1kilo met een waarde van 1250. Maar heel veel kilo’s in heel veel producten is heel wat anders. Nu alleen niet dieet-essentiële zaken, maar wie weet wat dat later wordt. Ook non-food kan geaccepteerd worden met hogere waarden als dat nodig is om de economie te laten draaien. Het gaat om het principe. Verder kijken dan je neus lang is, kerel.

    -Ja, het jodium loopt het zeewater in. En wat zwemt daar? Vissen. En water en vissen volgen de stroming. Stel nou even dat het nog 3 weken duurt en de halve Pacific uiteindelijk een grote radioactieve bende is en de EU en de VS besluiten dat het voor de economie belangrijk is dat de visvangst gewoon doorgaat. Leuk. Daarbij lijkt het einde van de ellende daar nog niet in zicht, dus dat helemaal geen gekke gedachte. Nogmaals, het gaat om het principe.

    -De wereld heeft niet massaal kanker gekregen na Tsjernobyl nee. Of nou ja, niet massaal… 200.000 doden als gevolg van Tsjernobyl, is de schatting. (bron). Daarbij kwam de dreiging bij Tsjernobyl uit een heel andere hoek, namelijk een radioactieve wolk die overdreef. Is nog een aardige doofpotaffaire over, toen was de overheid ook al niet eerlijk. We citeren wederom Wikipedia:

    Doordat de Russische regering foutieve informatie doorstuurde, was het voor de Europese landen heel moeilijk de gevaren van de ramp in te schatten en de gepaste maatregelen te treffen. Later sprak men zelfs van een doofpotaffaire: de Europese regeringen zouden met opzet de ernst van de ramp voor de bevolking verzwijgen.

    Deze doofpot-theorie werd nog versterkt door het gerucht dat de Belgische regering Armand Pien, de toenmalige populaire weerman in België, had verplicht de werkelijke meetresultaten te vervalsen. Pien had op vrijdag 2 mei 1986 om 11 uur nog in een radioprogramma verklaard dat er absoluut geen gevaar was. Later bleek dat op dat moment reeds heel België getroffen was door ioniserende straling.

    Klinkt een beetje als beleid van de Japanse overheid en Tepco, niet? Lekker downplayen, Anyway: toen die wolk weg was, was het wel zo’n beetje over, hoewel je in het oosten van duitsland 10 jaar lang geen paddestoelen kon eten. Nu gaat het om iets heel anders: voedsel en producten die uit een gebied komen dat langdurig aan hoge doses straling is blootgesteld en nog steeds wordt bloodgesteld. De EU en dus ook Nederland importeren dit. Ik zou zeggen: better safe then sorry. Again, het gaat om het mechanisme wat er achter zit. Trouwens, de no-go zone in Tsjernobyl is 30 km, in Japan wordt momenteel 40 geadviseerd. Nee, hoor, dat zit wel goed, jongen.

    Denken dat deze ramp totaal geen impact heeft op de rest van de wereld is, samenvattend, behoorlijk naïef. Ja, ik schrijf wat levendiger dan dat de NOS doet. So what. Punt is: er worden dingen beslist die net in jouw en mijn best interest zijn, maar er is geen ruk aan te doen. Er over schrijven is altijd beter dan je kop in het zand steken.

 5. – Je maakt hier het verschil tussen zeer zeer laag en gewoon zeer laag. Zie het als 1 korrel zout in een pot soep of 5 korrels: daar zit geen noemenswaardig verschil in. Je zou belachelijk, zelfs onmenselijk grote hoeveelheden besmet voedsel moeten eten om daar echt symptomen van te ondervinden, en dan bedoel ik jarenlang dagelijks meerdere kilo’s. En zelfs dan heb ik mijn twijfels of er echt wel een uiting zou zijn. “Verder kijken dan je neus lang is”, sure; maar jij zit kilometers verder dan je neus te kijken, terwijl je je ogen dichtknijpt om uit de wazige, miniscule vlekken een vorm te kunnen onderscheiden. Ik begrijp je standpunt heus wel, daar heb ik geen enkel probleem mee, maar dit is niet de juiste manier om het te uiten. Veel mensen zullen daar uiteraard in meegaan omdat dit een onderwerp is waar de gemiddelde nieuwslezer niet veel kennis over heeft, maar dit is een gigantische ramp die miljoenen mensen – waar jij niet toe hoort – raakt op een manier die wij ons gelukkig niet kunnen inbeelden. Het is bijzonder ongepast om die problematiek naar jouw eigen leefwereld te trekken: als het een Tsjernobyl geval was zou ik er nog enigszins begrip voor kunnen opbrengen, maar de effecten zijn niet eens te vergelijken, waardoor dit eigenlijk vooral heel erg ongepast is (zowel van het volk als van de media).

  – Over het effect van de vissen en het jodium wil ik niet uitweiden omdat ik geen marinebioloog ben. Al moet je er in de eerste plaats rekening mee houden dat de oceaan op zich onze voornaamste bron van jodium is, dus misschien dat een grote meerderheid al verzadigd is met natuurlijk jodium. Maar bon, ik ben dus geen marinebioloog (en ik neem aan u ook niet), dus dat is gokwerk.

  In ieder geval: de pacifische oceaan een radioactieve bende? Zelfs al loopt AL het radioactief materiaal uit die kernreactor rechtstreeks de zee in, dan nog zal dat effect zeer snel verzwakken/verdwijnen. Om een merkbare concentratie te krijgen in de massale hoeveelheid zeewater alleen al is een onvoorstelbare hoeveelheid stof nodig, laat staan om de hele zooi radioactief te krijgen. Dus het principe is wel degelijk een “gekke gedachte”, omdat de ratio radioactief materiaal-zeewater wel hééééél klein is.

  – Het grote verschil is dat bij Tsjernobyl de hele boel in lichterlaaie stond. We spreken hier over het verschil tussen een kernramp in een niet-al-te-koosjer Sovjetland vijfentwintig jaar geleden en een zeer beschaafd land in 2011. In Tsjernobyl bestond een hoop van de reactor uit grafiet, wat brandbaar is, en bijgevolg stond de hele boel in de fik en was de hoeveelheid straling en vuiligheid immens. In Japan is het tegenovergestelde waar en werd nagenoeg constant gekoeld met water, via een heel andere (dus niet brandbare) infrastructuur. Nu weet ik niet in hoeverre u bekend bent met de theorie rond kernenergie, maar de temperatuur is natuurlijk wel van essentieel belang. De sensatiepers probeert dus twee compleet verschillende rampen te vergelijken. Tsjernobyl ligt nog niet half zo ver van ons vandaan, en de hitte – wat dus zo’n beetje de belangrijkste variabele is – stond daar dus op zowat het ergst indenkbare punt. In Japan, wat letterlijk aan de andere kant van de wereld ligt, blijft de koeling werkende, wat zich ruim honderden, dan niet duizenden graden scheelt. De activiteit is daarmee niet te vergelijken. Daarbij zijn die geschatte 200.000 grotendeels mensen uit de rechtstreekse omgeving; Oekraïne, Polen, Rusland, etc. Om het in perspectief te plaatsen: hoeveel Amerikanen zijn er denkt u rechtstreeks gestorven door Tsjernobyl? Bedenk dan maar hoeveel het er zouden zijn als de ramp lang niet even erg zou zijn.

  – Dat deze ramp geen rechtstreeks gevolg heeft is niet naïef, het is op feiten gebaseerd. De halfbakken massahysterie die tegenwoordig leeft is dan weer naïef en gebaseerd op sensatie en het trekken van conclusies zonder te weten waar men over praat. Aangezien 1250 becquerel niets is is dit dus niet in “onze best interest”: het is compleet irrelevant. Belangrijker is dat we in deze zaak helemaal niet over onze eigen veiligheid moeten inzitten, omdat die niet in gevaar komt.

  En die politici waar u zo trots naar doorlinkt moet u niet te hard over roepen. Want hoewel ik zelf volkomen links ben, zijn de linkse partijen in deze zaak helaas compleet idioot. Ze gebruiken het als vermomming om groene energie (tevens een onmogelijke zaak) te promoten, wat op zich ook een misselijke zaak is. Het zijn diezelfde politici die plots beginnen twijfelen over kernenergie omdat er in een land dat constant aardbevingen ondergaat plots een bijzonder heftige voorkomt; dat zien de politici die u nu bijtreedt als een reden om kernenergie in een regio waar nooit aardbevingen voorkomen in twijfel te trekken.

 6. 1. De EU verlaat zich op Japanse testen . Dat lijkt me onder de huidige omstandigheden niet wijs. De Japanse bevolking vertrouwt, met reden, t.a.v. stralinsgevaar, haar overheden niet (langer). Waarom zou de EU dat wel moeten doen? Dit nog afgezien van de wijsheid van de tijdelijke opschorting van een ‘veilige’ radioaktieve besmetting. Welk doel wordt hier gediend? voedeselvoorziening voor de europese bevolking? Japanners kunnen heus wel een half jaartje zonder sushi. Ze lusten eieren rauw en dat slobbert net zo goed. Goed rundvlees is in Japan een zeer dure delicatesse. Is hier te koop voor een lagere prijs.

  2. Ik vraag mij werkelijk af waar we (?) helemaal mee bezig zijn als we melk! en andere voedingsmiddelen, evenals diervoeder, NB per vliegtuig! uit Japan importeren. Zijn de ‘ondernememde’ importeurs helemaal geschift?
  Ooit van efficiency gehoord? of duurzaamheid?
  Dat is toch niet meer van deze tijd? (als het dat ooit wel was?). Walgelijk volk.

 7. ben net natuurkunde aan het leren voor m’n toetsweek. vandaar eigenlijk ook dat ik hier terecht kom. iig weet ik nu dat alleen plantjes en diertjes radioactief kunnen worden, dus je HTC. blijft veilig. je cabrio ook zolang je geen stoelen van echt leer hebt 😉

 1. Pingback: EU: hogere radioactiviteit import uit Japan mag « Bert Ernste – journalist | tekstschrijver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: