MetalMaandag: Between The Buried And Me – The Parallax: Sleep Dialogues

In het progressieve genre zijn Dream Theater, Tool, Porcupine Tree en Opeth ontegenzeggelijk de toonaangevende bands. Wel moet in alle eerlijkheid gezegd worden dat met name Dream Theater en Opeth hun creatieve piek hebben gehad met respectievelijk Scenes From Memory (1999) en Blackwater Park (2001). Een rijzende ster aan het firmament zijn de heren van Between The Buried And Mee die met Colors (2007) en The Great Misdirect (2009) een grote indruk wisten te maken op ondergetekende. Met The Parallax: Sleep Dialogues zijn ze terug met een ijzersterk nieuw album.

Between The Buried And Me is in een ver verleden begonnen als hardcore band, maar anno nu is daar nog maar weinig van te horen. Op The Parallax: Sleep Dialogues laten de heren wederom horen waarom ze tot de top van het genre gerekend worden. Onnavolgbare gitaarloopjes en dito maatverspringingen worden met het grootste gemak gecombineerd met uitstapjes naar jazz, fusion, progressieve rock en andere subgenres. Hun aanpak is enigszins vergelijk met hun collega’s van The Dillinger Escape Plan, al gaat BTBAM iets minder ver in de AD/HD- gekte van Greg Puciato en co.

Met krap dertig minuten is The Parallax: Sleep Dialogues wel wat aan de korte kant en is het voor mij ook niet duidelijk of dit als een volledig album of EP gezien moet worden. Verder liggen Specular Reflection, Augment Of Rebirth en Lunar Wilderness qua stijl en opzet wat dichter bij elkaar dan wat BTBAM op The Great Misdirect wist te presteren. Dat maakt het voor de luisteraar allemaal net even wat overzichtelijker en makkelijker om de muzikale verrichtingen tot zich te nemen. Productioneel gezien zit het allemaal wel snor, dankzij de vakkennis van Jason Suecof (God Forbid, Devildriver).

Op The Parallax: Sleep Dialogues laten de heren van Between The Buried And Me wederom horen waarom ze tot het neusje van de zalm gerekend worden als het om vooruitstrevende en progressieve metal gaat. Dit album is net even wat minder avontuurlijk dan de vorige twee albums, maar daar tegenover staat dat het materiaal beter gestructureerd is. Dit is simpelweg pure klasse!

Raymond Westland – Home Nucleonics

Advertenties

Geplaatst op 4 april 2011, in Metal Maandag en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: