Metal Maandag: Believer – Transhuman

Believer is een band met een vergelijkbare levenswandel als Pestilence, Cynic en Atheist. Ze waren allemaal hun tijd ver vooruit met hun muziek, maar ze kregen nooit de waardering voor hun pionierswerk. Na verloop van tijd hingen ze hun instrumenten uitgeblust aan de spreekwoordelijke wilgen. Gelukkig krijgen Cynic, Pestilence en Atheist wel de waardering die ze verdienen en kunnen ze moeiteloos mee met de nieuwe lichting metalbands. Believer bracht in 2009 Gabriel uit, een plaat die (terecht) op veel warme reacties kon rekenen. Anno nu komt de band wederom met een nieuwe plaat, genaamd Transhuman.

Het kost aardig wat luisterbeurten alvorens Transhuman zijn geheimen begint prijs te geven, maar het loon zeer de moeite. Believer speelt thrashmetal, maar met een behoorlijk technische en progressieve invalshoek. Door het veelvuldige gebruik van synthesizers en elektronische effecten op de zang zijn de vergelijkingen met Cynic niet uit de lucht. Ofschoon de leden van Believer muzikaal zeer onderlegd zijn, staat de techniek altijd in dienst van het liedje en niet andersom. In dat opzicht doet de band me aan Psychotic Waltz denken.

Het is ook de wisselwerking tussen het gitaarwerk en de sferische toetsen die Transhuman tot een zeer geslaagde plaat maakt. Nummers als “Lie Awake”, “G.U.T”, “End Of Infinity” en “Traveller” zijn om je vingers bij af te likken. Ik moest in het begin erg wennen aan de schreeuwerige zang van gitarist/zanger Kurt Bachman, maar het geeft Believer wel een geheel eigen dimensie. Noem het maar het Dave Mustaine of Ozzy Osbourne effect.

De band nam de productie van Transhuman zelf voor hun rekening. Het geluid is ietwat droog, maar het past zeker bij de muziek.

Beminde gelovigen van de Cappuccino Schrijft congregatie, gaat allen deze plaat beluisteren. Transhuman staat garant voor heel wat uurtjes hoogwaardig luisterplezier. Warm aanbevolen!

Raymond Westland – Alternative Matter

Advertenties

Geplaatst op 18 april 2011, in Metal Maandag. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: